dimecres, 26 de desembre del 2012

costum



El vell costum de tenir penjat a la paret un bloc calendari de renovable full diari, s’ha anat esvaint si fem cas de la demanda del producte a les papereries, amb el temps poc més de quatre persones de condició felina nostàlgiques mantenim la tradició pot ser per allò de que “qui dia passa any empeny”.
Ritual I : El primer dia de l’any s’ha d'enganxar el nou bloc al vell suport més o menys artístic, ara ja no s'estila però en l' època d'esplendor de “blocaires de paret”, a totes les botigues de terrissa de poble o barri de ciutat es trobaven verdaderes peces d'artesania que, en cas de trencadissa o per avorriment de veure’l, substituïen el vell suport, així doncs, un cop ben aferrat el bloc, és un plaer mirar-se'l i comentar com llueix la seva panxa protagonista del canvi diari, setmanal i mensual de l’any i que, jorn rere jorn, s'anirà aprimant sempre i quan la mà encarregada –per tradició-, d'arrancar el full és mantingui ferma i quan aquesta deixa de ser-ho, aviat es veu qui d'entre els que queden té les ganes de mantenir l’habitud.
Ritual II: Prendre el primer glop de llet amb cafè o cacau del dia, sostenint entre els dits tot llegint-lo el dors del full d'ahir, dóna la possibilitat d'anar-te despertant amb el bàsic bri de curiositat per engegar les neurones necessàries per passar el dia que tens per endavant i, encara que sembli exagerat, tot s'ha de dir que als anys 50 o 60, els més menuts de la casa que habitualment així ho feien, sovint apreníem més del text del full que de la lliçó de l'escola.
En homenatge als tradicionals blocs, de tant en tant, del bloc al blog aniré penjant algun full. Ben bé no se si faré país, faré memòria o faré pena, però al menys faré el que vull que ja és prou.
Al 1916, el bloc DURAN “MANELIC” va ser-ne el pioner , a partir del 1960 va competir amigablement amb el Bloc MARAGALL, que era un xic més plural de contingut i per tant més didàctic.
Un avanç:





1 comentari:

  1. Ostres, desconexia totalment aquest tipus de calendaris. Lo que mé smágrada son aquestes " lliçons " que esper que fent lo que vulguis segueixis compartint.
    Avui en dia hi ha qualqu que en faci d´aquest calendaris ( que tu sapis )?o estan obsolets ,que no mancats d´interes.

    Aqui tens un regalet :http://safolliacorcant.blogspot.com.es/2012/12/deutes-aeiou.html. Dels Reis si vols . ( per allò de seguir tradicións)

    ResponElimina