dimarts, 15 d’octubre del 2013

la mola

Menorca, l’illa més septentrional i oriental de l’estat espanyol té el privilegi de ser el primer lloc on eix el sol, a contrallum,  resulten enigmàtics i espectaculars els rajos  il•luminant els  murs de la fortalesa de La Mola al llevant de la bocana del port de Maó. 
Aquesta fortalesa construïda durant el regnat d’Isabel II per defensar el port, aquarterament de tropes i penitenciaria alhora, avui en dia forma part del recorregut turístic de monuments històrics.  Curiosament si alguna persona s’interessa per l’ultima etapa activa, de puntetes és facilita la relativa als morts que  unes forces republicanes van executar, de fet un parell de plaques -alguna rectificada pel seu enaltiment feixista -, diuen que es poden veure per l’interior i exterior del recinte. La memòria històrica encara no ha remogut consciencies, i per això, dels presoners que van habitar i morir a la fortalesa un cop acabada la gerra incivil, o durant la dictadura d’en Primo de Riveran no se’n diu res de res. 
Per les persones que tenen les ferides  obertes, albades rogents semblen fer-les costat; Per altres, les plaques o creus feixistes ”a los caidos por Dios i por España” que ja els hi va be, clares albades seran les seves; i per les de  foscos interessos o vanitós protagonisme que tant se’ls en fot tot, segur que albades grises i boiroses seran les que els facin costat.   
Franquisme  i repressió: La repressió franquista als Països Catalans
 Per Pelai Pagès i Blanch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada